Sommige mensen blijven het moeilijk vinden om af te vallen, als dat nodig is. Ay Lin Kho heeft adviezen voor deze mensen.

Beluister het interview met Ay Lin Kho via deze balk


Je doelen voor gewichtsverlies zouden haalbaar moeten zijn, zoals: ik wil graag over vijf maanden 1 of 2 kilo afvallen. Een te snel gewichtsverlies houd je nooit vol, zegt Ay Lin.

Zij vertelt dat je sowieso een plan moet maken, als je graag wil afvallen. Het is aan te raden om “als … dan…”-regels op te stellen voor jezelf in het plan, dat je opschrijft. “Als een collega trakteert op het wer, eet ik een appel” en “als ik thuis komt uit het werk, ga ik een wandeling maken (in plaats van op de bank zitten en chips eten)”. Stel dus vast welke situaties risicovol zijn.

Wees ook soepel voor jezelf, waardoor doelen haalbaar blijven. Je mag dan zelfs eens per maand een stukje taart eten.

Het helpt ook om jezelf af te leiden door te gaan wandelen en door niet naar het minder gezonde voedingsmiddel te kijken. Zorg ervoor dat er geen snacks en chocolade in het zicht liggen. Het werkt natuurlijk het beste als je die slechtere voedingsmiddelen niet aanschaft.

Informatie van Juglen Zwaan

Koolhydraatarme diëten kunnen helpen bij gewichtsverlies. Zolang de koolhydraatinname maar laag blijft en de eiwitinname groot is, verliezen mensen gewicht. Dit betekent niet dat koolhydraten op zich een gewichtstoename veroorzaken. Geraffineerde koolhydraten (zoals geraffineerde granen en suiker) hebben wel verband met gewichtstoename, maar volwaardig voedsel met veel koolhydraten is zeer gezond.

Als je wilt afvallen, laat dan toegevoegde suikers zoveel mogelijk weg. Zorg ervoor dat je goed de etiketten van voedingsmiddelen leest, want ook zogenaamd gezonde voeding kan veel suiker bevatten.