L-Carnosine is interessant als anti-aging-supplement, vooral voor sporters. Wouter de Jong geeft hierover in een radio-interview, dat je via deze link kunt beluisteren:

De stof L-Carnosine maakt je lichaam zelf aan, maar die aanmaak neemt af bij het stijgen van de leeftijd. Deze stof speelt een goede rol bij het tegengaan van AGE’s: advanced gluycation endproducts. Bruin gekleurde vlekken op de huid zijn een voorbeeld van AGE’s binnen de huid. Ook binnen het lichaam worden AGE’s aangemaakt, doordat glucose zich verbindt met een eiwit. Deze ongunstige reactie wordt glycatie genoemd. Hoe hoger je bloedsuiker, hoe groter de kans op vorming van AGE’s. Normaal gesproken breekt de lever de AGE’s af.

L-carnosine komt van nature voor in vlees en vis. Het bestaat uit een verbinding van twee aminozuren, namelijk: l-histidine en beta-alanine. L-Histidine krijg je voldoende via je voeding binnen, maar beta-alanine niet. Daaom zou je beta-alanine kunnen innemen in een lage dosering. Dat is een goedkoper supplement dat L-carnosine. Wouter raadt aan om een lage dosis te nemen om te voorkomen dat je een prikkelend gevoel in je huid voelt (paresthesie).

L-carnosine is een buffer voor de zuurvorming die kan ontstaan tijdens krachttraining of duursport. Dit maakt het een interessante stof voor sporters, die graag een korte inspanning leveren waarbij verzuring optreedt.