Houd behoud je een goed gezichtsvermogen bij het stijgen van de leeftijd? Hoe kunnen oogproblemen worden tegengegaan via voeding en supplementen?

Lianne Maan geeft in een interview antwoord op deze vragen. Je kunt het beluisteren via de balk hieronder.

Korte samenvatting
Antioxidanten zijn voor de ooggezondheid van belang. Ogen komen immers in aanraking met diverse omgevingsfactoren, zoals: luchtvervuiling en pollen. Daarnaast kijken de ogen doorgaans teveel naar een scherm dichtbij.

Mensen van boven de 40 kunnen te maken krijgen met staar, een vertroebeling van de lens. Met voeding en suppletie kun je dit proces voorkomen. In de Age-Related Eye Disease Study (AREDS) is aangetoond dat met antioxidanten staar en maculadegeneratie kunnen worden tegengegaan. Ze gebruikten hiervoor in deze studie: 500 mg vitamine C per dag, 400 IE vitamine, 15 mg betacaroteen en 80 mg zink en een beetje koper. De kans op maculadegeneratie nam gemiddeld met 25% af bij de behandelde groep. De grootte van het effect van deze antioxidanten kan wel variëren van persoon tot persoon.
Roken veroorzaakt veel vrije radicalen die weefsels beschadigen in het lichaam, waaronder in het oog.
Omega-3-vetzuren en alfa-linoleenzuur (uit lijnzaadolie) kunnen helpen bij droge ogen. Krillolie is hiervoor een andere mogelijkheid.