Arts voor natuurgeneeskunde Trudy Vlot beantwoordt de vraag wat via voeding en supplementen te doen is aan de symptomen van een autismespectrumstoornis. Beluister het gesprek met Trudy via de link in de onderstaande balk.

Trudy zegt veel ervaring te hebben opgedaan met de aanpak van kenmerken van een autismespectrumstoornissen (ASS). Het is op de eerste plaats van belang om de voeding van kinderen met ASS aan te passen. Er kunnen triggers zijn die in jonge jaren de ontwikkeling richting autisme hebben geactiveerd. Deze triggers kunnen dan de ontwikkeling van de hersenen van het kindje negatief beïnvloeden. Bij een kind met ASS gaat Trudy na wat in zijn of haar eigen leven is gebeurd. Verder kijkt zij ook naar wat bij moeder is gebeurd, waarbij zij als voorbeeld een antibioticakuur noemt.

In de behandeling hecht Trudy er veel belang aan om de darm- en hersenfunctie te verbeteren, via het inzetten van omega-3-vetzuren (in de vorm van visolie of krillolie) en vitamine C. Een supplement dat inwerkt op het darmslijmvliesweefsel is N-Acetyl-Cysteïne (NAC). Daarom zet Trudy binnen haar praktijk dit supplement vaak in bij ASS. Zij maakt ook gebruik van glutamine, dat de darmcellen ondersteunt. Dit alles leidt vaak al tot enorme gedragsverbetering.
Het is volgens Trudy lastig om invloed te krijgen op de communicatie en spraak. Niet alles is op te lossen met voeding en supplementen. Welke aanpassingen mogelijk zijn thuis en op school is ook cruciaal.
Op jonge leeftijd is via voeding een snel resultaat te bereiken, zegt Trudy.