In de loop van de afgelopen zes miljoen jaar zijn onze hersenen groter geworden. Dit heeft kunnen plaatsvinden door de bouwstoffen die de mens at. De belangrijkste bouwstof voor de groei van de hersenen is DHA, dat je het intelligentievetzuur zou kunnen noemen. DHA is een van de omega-3-vetzuren die veel in vette vis voorkomt.
Hierover vertelt arts Remko Kuipers in het radioprogramma.

Remt ontstekingen
DHA heeft ook op andere plaatsen in je lichaam een belangrijke rol. Het is een stof die tegen ontsteking beschermt. Kanker begint altijd met een kleine ontsteking, dus daarmee beschermt DHA tegen het ontstaan daarvan. Aan de binnenkant van de bloedvaten kunnen ook ontstekingen voorkomen, waarvan het belangrijk is dat deze afgeremd wordt. Dat voorkomt aderverkalking.
Hoe meer omega-3-vetzuur mensen eten, hoe lager de kans op een hartinfarct.

Plantaardige bronnen
DHA haal je alleen maar uit vette vis. Het is een misverstand dat DHA uit walnoten en lijnzaad te halen is. Dan gaat het om ALA, maar dat heeft geen ontstekingsremmende werking. Het is niet in voldoende mate om te zetten naar DHA.
We weten dat bij veganisten de mogelijkheid om ALA om te zetten in DHA iets beter is. Twee procent wordt omgezet, maar dat is te weinig.
Vette vis eten bepaalde soorten plankton die rijk is aan DHA. Er wordt nu geprobeerd om die plankton eetbaar te maken.

Het gezondste advies is: eet vette vis, omdat de stoffen daarin een synergistisch effect hebben.

Beluister het interview