Anna Kruyswijk vertelt dat bij auto-immuunziekten het lichaam fel reageert op eigen cellen. Het lichaam herkent deze niet als eigen, maar bestempelt deze als vijand. De reacties lijken op wat bij allergie gebeurt (felle reactie op voeding). In feite zijn auto-immuunziekten nog een graad erger.

Vrouwen hebben vaker last van auto-immuunziekten van mannen. Het kan gaan om reumatoïde artritis, diabetes type 1, Hashimoto, de ziekte van Sjögren en ziekte van Addison. Sommigen zien de ziekte van Alzheimer als auto-immuunziekte, zo zegt Anna.

Deze ziektebeelden zijn moeilijk te behandelen. Immers, hoe moet je het immuunsysteem goed afstellen…? Bijnierschorshormonen worden soms ingezet, als aan medicatie gedacht wordt. Deze hebben echter bijwerkingen, net als elk ander geneesmiddel.

Op een andere manier zou je het evenwicht kunnen verkrijgen, namelijk via evenwichtige voeding. Supplementen kunnen misschien helpen om het immuunsysteem te balanceren. De belangrijkste is Curcuma. Het brengt het immuunsysteem terug in balans, waardoor de levenskwaliteit verbetert. Ook vitamine D speelt een rol als het gaat om het terugkrijgen van het evenwicht. Deze vitamine wordt aangemaakt uit cholesterol, op basis van zonlicht. Zeker als de R in de maand zit, zou je extra vitamine D kunnen innemen.


Beluister hier het volledige interview met Anna: