Over het boek dat virussen herdefinieert

Hayo Bol, een ervaren natuurgeneeskundige en orthomoleculaire geneeskunde, bespreekt het controversiële boek De Besmettingsmythe van Thomas Cowan. In dit interview deelt Hayo zijn inzichten over de theorieën uit het boek. Hij vertelt hoe deze aansluiten bij zijn eigen kennis over gezondheid en ziekte.

Het interview kun je horen via deze balk:

 

Wat maakt ons écht ziek?

Het boek van Cowan zet vraagtekens bij de algemeen geaccepteerde oorzaak van ziekten: virussen. Volgens Cowan zijn virussen niet de boosdoeners die ons ziek maken, maar eerder kleine eiwitdeeltjes, ook wel exosomen genoemd, die ontstaan wanneer cellen afsterven. Dit afval moet door het lichaam worden opgeruimd. Hayo legt uit dat wanneer dit proces stagneert, het lichaam reageert met symptomen zoals verkoudheid of koorts, wat eigenlijk een natuurlijke manier is om gifstoffen uit te scheiden.

Verkoudheid en koorts: Natuurlijke opruiming van afvalstoffen

Een belangrijk punt uit het boek is dat koorts en verkoudheid geen ziektes zijn, maar een manier van het lichaam om afvalstoffen te lozen. Hayo benadrukt dat verkoudheid volgens natuurartsen een uitscheidingsproces is, en koorts een hulpmiddel om het lichaam op te ruimen. Dit contrasteert met de conventionele opvattingen die verkoudheid en koorts behandelen als ziektes die moeten worden onderdrukt.

Historische voorbeelden en onderzoek naar virussen

Cowan refereert aan historisch onderzoek naar de Spaanse griep en pogingen om mensen opzettelijk met virussen te besmetten, wat mislukte. Deze onderzoeken suggereren dat ziekten mogelijk andere oorzaken hebben dan alleen virussen. Hayo voegt toe dat het boek ook de invloed van toxines, straling en waterkwaliteit op onze gezondheid behandelt.

De impact van straling op het lichaam

Een ander interessant aspect uit het boek is de theorie dat nieuwe vormen van straling, zoals de introductie van telegraafpalen in de 19e eeuw, vaak samenvalt met nieuwe ziektes. Volgens Cowan en Hayo past ons lichaam zich aan veranderende omstandigheden aan, maar dit gaat gepaard met het ontgiften van het lichaam, wat zich uit in symptomen zoals griep.

Wat kunnen we doen om gezond te blijven?

Het boek biedt ook praktische adviezen over hoe we beter voor ons lichaam kunnen zorgen. Schoon water, gezonde voeding en het minimaliseren van stralingsbelasting zijn volgens Cowan essentieel voor een gezond lichaam. Hayo benadrukt dat het boek de lezers stimuleert om bewuster om te gaan met wat ze eten en drinken en hun lichaam te ondersteunen in het uitscheiden van gifstoffen.