In een recent interview onthult Eduard de Wilde, gerenommeerd biohacker, zijn benadering van biohacking, waarbij hij de vele knoppen in het lichaam aanpast om invloed uit te oefenen op biochemische processen voor meer energie en een gezonder leven.

 

Volgens Eduard spelen voeding, slaap, ontspanning, ademhaling, koelte/warmte, licht, supplementen, beweging en training een cruciale rol in biohacking. Hij benoemt verschillende methoden, waaronder vasten, het ketogeen dieet, krachttraining en high-intensity interval training, om de diverse knoppen te optimaliseren.

Zijn biohacks omvatten ook ontspanningsoefeningen, meditatie en mindfulness, terwijl voedingskeuzes variëren van vasten tot ketogeen en Paleo diëten. De Wilde benadrukt dat biohacking een geleidelijk proces is, waarbij kleine stappen leiden tot positieve effecten, waardoor enthousiasme wordt aangewakkerd.

Hij moedigt aan om veranderingen als een menukaart te zien, waarbij verschillende knoppen als gangen in een maaltijd fungeren. De aanpak moet zich ontwikkelen tot een gewoonte door kleine dagelijkse stappen te zetten en te evalueren of het positieve effecten oplevert.

De Wilde deelt zijn persoonlijke ochtendritueel. Dat duurt 1,5 tot 2 uur en omvat diverse biohacks, zoals ademhalingsoefeningen, trillingen op een speciaal bed, stretchoefeningen, een zelfgemaakt ijsbad en braintraining. Zijn ochtendroutine omvat ook “upgraded” koffie met MCT-olie en boter. Hij benadrukt het belang van deze routine voor een goede start van de dag en een langdurige energievoorziening. Eduard eet meestal twee keer per dag, met de lunch rond 13.00 uur.