Richard de Leth van OERsterk vertelt een radio-interview wat wandelen voor je gezondheid kan doen. Je kunt dit horen via de link hieronder.

Iedereen weet wel hoe belangrijk bewegen is. Het werkt pas voor je als je het ook echt doet. Wandelen is daarvoor een ideale manier, vooral als je buiten in de natuur wandelt. Daar kun je etherische oliën via geuren in je opnemen, wat balans geeft in je zenuwstelsel.

Wandelen samen met een ander is extra gunstig, omdat je dan ook nog eens werkt aan verbetering van je sociale contacten.
Wandelen heeft positieve effecten op de hersenen, hormonen en spieren. Ook werkt bewegen voor afvoer van afvalstoffen via de lymfe. Bij bewegen maakt ons lichaam nuclear factor kappa B (NF-kB) aan dat voor neuroplasticiteit zorgt.

Werkt hardlopen net zo goed als wandelen? Dit is de vraag, omdat de meesten van ons een verkeerde manier van hardlopen aangeleerd hebben. Bovendien leidt te lang hardlopen tot stress in je zenuwstelsel. Daarom raadt Richard het je aan om niet langer dan een halfuur te hardlopen. Maar niets is zo slecht als langdurig stilzitten.