In het radioprogramma heeft Juglen Zwaan van aHealthyLife.nl de vraag van een luisteraar beantwoord, die wil weten of eczeemklachten aan te pakken zijn via voeding.

Er zijn meer dan tien soorten eczeem, zoals constitutioneel (aangeboren) eczeem, contacteczeem of seborroïsch eczeem. Artsen schrijven soms cortisolzalf voor met als nadeel dat deze de huid dunner kan maken.
Om na te gaan of je huid reageert op een bepaald voedingsmiddel kun je kiezen voor een eliminatiedieet. Laat bijvoorbeeld een week melkproducten, tarwe, pinda’s of scherpe kruiden weg en ga na wat er gebeurt met de huidconditie. Er zou sprake kunnen verstoord evenwicht binnen de darm. Het is wel een zoektocht om na te gaan of je ergens gevoelig op reageert. Het mediterraan dieet werkt gunstig, vanwege de anti-ontstekingswerking.

Als je huid reageert, is er hoe dan ook een ontstekingsreactie. Het vetzuur GLA zorgt voor de aanmaak van stoffen die ontstekingsremmend kunnen werken. Dit vetzuur zit in borage-olie en hennepzaadolie. Ook quercitine remt ontstekingen.
Mogelijk is er bij eczeem sprake van een tekort aan bepaalde mineralen, zoals zink, silicium of magnesium. Vitamine A is van belang voor de barrièrefunctie van de huid. Oolongthee leidt bij veel mensen tot vermindering van de eczeemklachten.

Van belang is dat je de huid goed verzorgt met bijvoorbeeld kokosolie, dat ook ontstekingsremmend werkt en de huid hydrateert. Een goede tip is: probeer colloïdale have. Haver wordt al eeuwenlang gebruikt als middel ter verlichting van huidklachten.
Sommige mensen met eczeem hebben in feite een probleem met histamine dat in tomaat, zuurkool, kaas en gerookt vlees zit.

Beluister hier het hele interview met Juglen: