Natuurartsen geven aan dat het belangrijk is dat je via je voeding voldoende enzymen binnenkrijgt. Alie Wouda-van der Tuin van Natuurpraktijk Aurora vertelt hierover.

Via onderstaande balk hoor je het totale interview met Alie.

Er zijn drie soorten spijsverteringsenzymen:
(1) proteasen: voor splitsing van eiwitten
(2) lipasen: voor vetvertering
(3) amylasen: voor het verteren van koolhydraten, zoals zetmeel

Enkele voorbeelden van enzymrijke voedingsmiddelen
Ananas is een product dat het eiwitsplitsend enzym in zich heeft. Het helpt je daardoor bij vertering van eiwitten. Enzymen in de avocado helpt bij verteren van vetten.
Papaja is een bron van het enzym papaïne. Dat splitst eiwitten in aminozuren en peptiden. Ook heeft papaïne een zetmeelsplitsende functie.

Supplementen
Normaal gesproken maakt het lichaam deze enzymen in voldoende mate aan. Echter, bij de oudere mens kunnen tekorten aanwezig zijn. Alie raadt in haar praktijk vaak mensen met last van oprispingen aan om melkwei (Molkosan) in te nemen tijdens de maaltijd. Een eetlepel is voldoende. Ook raadt ze aan om nuchter opgeloste baking soda (natriumbicarbonaat) te nemen.
Als deze maatregelen niet voldoende zijn, adviseert Alie een supplement met enzymen. Een kuur  van een maand met enzymen kan de problemen al helpen oplossen.

Je kunt je spijsvertering stimuleren met scherpe specerijen, zoals Spaanse peper. Die helpen om de sappen van spijsvertering op gang te brengen.