Evert Berkelaar, voedingsdeskundige en personal trainer, deelt in een recent interview zijn expertise over effectieve krachttraining. Samen met zijn tweelingbroer runt Evert een sportschool, waar hij dagelijks mensen helpt hun fitnessdoelen te bereiken.

Via de balk hoor je de belangrijke inzichten uit zijn gesprek met ons.


Progressieve training is essentieel

Evert benadrukt dat progressieve training de sleutel is tot effectieve krachttraining. Of je nu spiermassa wilt opbouwen of wilt voorkomen dat je spiermassa verliest, het is belangrijk om telkens meer herhalingen te doen of zwaardere gewichten te gebruiken. Dit principe geldt zowel voor bodybuilders als voor 55-plussers die spiermassa willen behouden of opbouwen.

Herstel en supplementen

Volgens Evert is voldoende hersteltijd cruciaal, vooral naarmate je ouder wordt. Hij wijst op het belang van supplementen zoals citrulline, creatine en carnitine, die kunnen helpen de hersteltijd te verkorten. Daarnaast spelen eiwitinname en calorie-inname een grote rol in het aanpassingsproces van je lichaam na de training.

Variatie in training

Evert benadrukt het belang van variatie in krachttraining om constante groei te stimuleren. Zodra je een bepaald niveau hebt bereikt, is het essentieel om je lichaam nieuwe prikkels te geven. Dit kan door het aanpassen van de trainingsfrequentie, het aantal herhalingen per set en de intensiteit van de oefeningen.

Cardio en krachttraining

Evert is geen voorstander van het combineren van krachttraining met cardio in de sportschool. Hij adviseert om cardio-oefeningen zoals wandelen en fietsen buiten te doen en de sportschool te gebruiken voor het belasten van de spieren. Dit biedt niet alleen een efficiëntere training, maar ook een betere balans tussen binnen- en buitenactiviteiten.

In het interview deelt Evert ook enkele anekdotes over zijn eigen moeder, die op 73-jarige leeftijd wekelijks traint en merkbare vooruitgang boekt. Hij onderstreept dat effectieve krachttraining voor iedereen mogelijk is, ongeacht leeftijd of fitnessniveau.