Juglen Zwaan van aHealthylife.nl bespreekt de reden om het koffiegebruik te beperken. Hoewel koffie in beperkte hoeveelheden gezondheidsvoordelen heeft, kan overmatige consumptie nadelig zijn. Juglen zelf drinkt nu slechts één kopje koffie per dag en zoekt naar gezonde alternatieven.

Matcha thee: een antioxidantenbom

Een populair alternatief is matcha thee, die afkomstig is van gemalen groene theebladeren. Matcha bevat een hoge concentratie antioxidanten, meer dan gewone groene thee, omdat het hele blad wordt gebruikt. Het zetten van matcha kan wat tijd kosten. Juglen raadt aan om een melkschuimer te gebruiken voor een snellere bereiding.

Yerba Mate: energie uit Zuid-Amerika

Yerba mate, een andere vervanger, is gemaakt van de bladeren van een Zuid-Amerikaanse hulstboom. Het bevat net zoveel cafeïne als koffie en heeft daarnaast veel antioxidanten en heilzame plantaardige stoffen. Yerba mate kan worden bereid door de bladeren drie tot vijf minuten te laten trekken, en wordt traditioneel gedronken uit een calabash met een metalen rietje.

Andere gezonde dranken

Juglen suggereert ook andere gezonde dranken, zoals chicoreikoffie, golden milk, citroenwater, chai thee en rooibosthee. Chicoreikoffie lijkt qua smaak op koffie en bevat inuline, wat gunstig is voor de darmgezondheid. Maar het bevat ook acrylamide, waardoor het advies is om dit met mate te drinken. Golden milk, gemaakt met melk, gember, kaneel, kurkuma en zwarte peper, is een verwarmend alternatief. Citroenwater biedt een verfrissende start van de dag met een dosis vitamine C, terwijl chai thee en rooibosthee ontspannende opties zijn voor later op de dag.

Tips voor caffeïnegebruik

Juglen adviseert om caffeïnehoudende dranken alleen in de ochtend te drinken en na één uur ‘s middags over te schakelen op cafeïnevrije alternatieven, zoals kruidenthee. Dit helpt om de hormonale balans te behouden en de slaapkwaliteit niet negatief te beïnvloeden.