In een interview bespreekt Ralph Moorman, levensmiddelentechnoloog, de keuzes die consumenten kunnen maken bij het kopen van vis. Hij geeft tips over het kiezen tussen vette en magere vis, de voor- en nadelen van kweekvis versus wilde vis, en benadrukt het belang van variatie en bewustzijn van mogelijke verontreinigingen.

Vette vis versus magere vis

Volgens Ralph heeft vette vis, zoals zalm, voordelen vanwege de omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor een gezond dieet en waar veel mensen een tekort aan hebben. Magere vis biedt daarentegen belangrijke mineralen, zoals jodium en selenium. Beide soorten vis zijn nuttig. Het is belangrijk om een balans te vinden en beide regelmatig te consumeren.

Kweekvis of wilde vis?

Bij het kiezen tussen kweekvis en wilde vis legt Ralph uit dat beide opties nadelen hebben. Kweekvis kan verkeerde voeding krijgen, wat leidt tot hogere omega-6-gehaltes en mogelijk pesticiden- en antibioticaresiduen. Wilde vis heeft een natuurlijker dieet en betere vetzuursamenstelling, maar kan verontreinigd zijn met zware metalen. Variatie in visconsumptie helpt om deze risico’s te spreiden.

Kleinere vissoorten en invriezen

Ralph adviseert om kleinere vissoorten, zoals sardines en haring, te kiezen. Dat is omdat deze minder zware metalen bevatten. Hij merkt ook op dat ingevroren zalm een andere smaak en textuur kan hebben, wat sommige mensen minder aantrekkelijk vinden. Bij het kopen van vis is het belangrijk om zowel de voedingswaarde als de smaakvoorkeuren in overweging te nemen.

Gezondheidsrisico’s van gekweekte vissoorten

Ten slotte waarschuwt Ralph voor gekweekte vissoorten zoals tilapia, vanwege het risico op antibioticaresiduen en pesticiden die kunnen bijdragen aan antibioticaresistentie. Hij raadt aan om deze vissoorten te vermijden of in ieder geval te variëren in consumptie om de inname van schadelijke stoffen te minimaliseren.