Juglen Zwaan van aHealthyLife.nl is gedoken in onderzoek naar de gezondheidswaarde van garnalen. Je kunt het beluisteren via de balk hieronder. Zijn zoektocht startte hij nadat Juglen vernam dat Albert Heijn is gestopt met de verkoop van garnalen waarbij de ogen zijn afgeknipt.

 

Dit nieuws heeft geleid tot bezorgdheid over de praktijken van andere supermarkten en restaurants die dergelijke garnalen nog steeds verkopen. Garnalenkwekers in Azië knippen de ogen af om de hormoonproductie en voortplanting te bevorderen, wat pijn, stress en desoriëntatie veroorzaakt bij de dieren.

Gezondheidsvoordelen van garnalen

Ondanks de ethische bezwaren tegen sommige garnalenkwekerijen, zijn garnalen een bron van belangrijke voedingsstoffen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, vitamine E, jodium, ijzer, selenium en magnesium. Bovendien zijn garnalen rijk aan eiwitten en omega 3-vetzuren. En ze bevatten astaxanthine, een krachtige antioxidant.

Probleem met gekweekte garnalen

De meeste garnalen die we consumeren, zijn afkomstig uit Aziatische kwekerijen, waar ze vaak onder slechte omstandigheden worden gehouden. De dicht op elkaar levende garnalen leiden tot vervuiling en ziekte, wat vaak resulteert in het gebruik van antibiotica. Daarnaast bevatten deze kweekvijvers zware metalen zoals cadmium, wat ook in de garnalen terechtkomt. Dit vormt een risico voor zowel onze gezondheid als het milieu.

Alternatieven voor garnalen

Gezien de ethische, gezondheids- en milieuproblemen die gepaard gaan met het consumeren van garnalen, raadt Juglen het aan om over te stappen op alternatieven. Wilde garnalen noemt hij een betere keuze dan gekweekte garnalen, hoewel ze momenteel schaars en duur zijn door veranderingen in het ecosysteem. Andere zeevruchten, zoals mosselen en inktvis, en vette vissen zoals makreel en haring, zijn gezondere en milieuvriendelijkere opties.