Sandra de Vries, orthomoleculair voedingsdeskundige gespecialiseerd in darm- en maagproblemen, is enthousiast over het ketogeen dieet. Dit dieet brengt het lichaam in een staat van ketose, waarin vetten in plaats van suikers worden gebruikt als energiebron. Volgens Sandra is het belangrijk om te controleren of het lichaam daadwerkelijk ketonen aanmaakt, wat essentieel is voor het succes van het dieet.

Het gesprek met Sandra kun je horen via deze balk:


Voordelen van ketose

Ketose is niet alleen effectief voor gewichtsverlies, maar ook voor het verbeteren van de stofwisseling. Vitamines zoals A, D, E en K, die opgeslagen zijn in vetcellen, komen vrij en voeden het lichaam. Daarnaast worden giftstoffen uit het lichaam afgevoerd, wat bijdraagt aan een betere gezondheid.

Controle van ketose

Het is cruciaal om te meten of het lichaam in ketose is. Dit kan eenvoudig met urine-teststripjes die via internet verkrijgbaar zijn. Een nauwkeuriger methode is het meten van ketonen via bloedonderzoek. Het controleren van ketose zorgt ervoor dat het lichaam optimaal profiteert van de voordelen van het ketogeen dieet.

Seizoensgebonden eten

Sandra benadrukt dat ons huidige voedingspatroon vaak omgekeerd is aan wat natuurlijk is. Ze adviseert om in de zomer meer fruit en groenten te eten om vetreserves op te bouwen voor de winter. In de winter zou men meer moeten vertrouwen op deze vetreserves voor energie, wat overeenkomt met de natuurlijke cyclus van voeding en energieverbruik. Voor mensen met darmproblemen raadt ze aan om kool altijd warm te eten.