Birgit de Heij, oprichter van orthomoleculair centrum De Rietgors, benadrukt het belang van goed gecombineerde voeding voor een optimale spijsvertering. Ze adviseert het vermijden van zware maaltijden, zoals pasta met vlees en tomatensaus, ten gunste van lichter verteerbare opties. Denk daarbij aan wortelspaghetti met groenten en eiwitbronnen.


Aandachtspunten voor vegetariërs en veganisten: combineren van granen en peulvruchten

Birgit waarschuwt voor tekorten aan bepaalde aminozuren bij vegetariërs en veganisten. Zij adviseert het combineren van granen met peulvruchten om deze tekorten aan te vullen. Ze benadrukt ook het belang van vitamine C-supplementen voor de aanmaak van carnitine en het vermijden van voedingsmiddelen die mineralen binden, zoals koffie en groene thee tijdens de maaltijd.

Ontbijtstrategieën: eenvoudige havermoutopties en fruitcombinaties

Voor een licht verteerbaar ontbijt raadt Birgit aan om havermout te combineren met gedroogd fruit of vers fruit, zonder toevoeging van eiwitten. Ze benadrukt het belang van het luisteren naar je lichaam om de juiste voedingscombinaties te vinden die bijdragen aan een gezonde spijsvertering, en waarschuwt voor mogelijke bacteriële overgroei bij ongeschikte combinaties.