Vroeger zei men “zout is slecht voor je”, vanwege een grotere kans op een hoge bloeddruk. Tegenwoordig weten dat het meer genuanceerd in elkaar zit, ook omdat er nu meerdere soorten zout zijn. Remko Kuipers geeft hierover uitleg.
Zo heb je kaliumzout dat de bloeddruk verlaagt. Er is ook magnesiumzout. Keltisch zeezout is niet dé beste bron van magnesium.
We dachten dat een beetje zout al teveel is, maar nu weten we dan boven de zes gram per dag pas ongezond is. Te weinig zout kan juist de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Er is een groep Nederlanders die gevoelig is voor zout, maar de grootste groep is dat niet.
Als je een gezonde manier van zout wilt gebruiken, koop dan een zoutsoort die verrijkt is met kalium. Dit is een zoutmengsel waarin een deel van de natriumchloride is vervangen door kaliumchloride. Je kunt ook prima koken met allerlei kruiden.
Luister hier naar het interview met Remko: