De omega-3-vetzuren vormen een ingewikkeld onderwerp. Het is belangrijk om te weten dat ze voor ons lichaam essentieel zijn, dus onmisbaar, net als omega-6.

Juglen Zwaan legt uit hoe het zit:
Alfa-linoleenzuur staat aan de basis van omega-3. Linolzuur staat aan de basis van omega-6. Ons lichaam kan deze zuren omzetten naar langere ketens, met enzymen. Echter, veel mensen krijgen erg veel omega-6-vetzuren binnen (in de vorm van zonnebloemolie). Daardoor kunnen de beschikbare enzymen niet altijd ook nog naar de omega-3 omzetten. Het gevolg daarvan kan zijn dat er ontstekingsstoffen ontstaan: prostaglandines type 1, 2 en 3. Als teveel type 2 ontstaat, wordt het immuunsysteem overactief.
Omega-3-vetzuren remmen die ontstekingen. Uit omega-3 halen we ontstekingsremmers die resolvines genoemd worden.

Omega-3 en -6 moet je in een bepaalde balans binnenkrijgen. Voor veel Nederlanders geldt dat ze wat meer omega-3-vetzuren zouden moeten eten. Denk aan vette vis. Plantaardige bronnen van omega-3 zijn onder andere walnoten, lijnzaad, algen, hennepzaad en chiazaad. Juglen noemt ook spruitjes en postelijn als bronnen. Plantaardige omega 3 is door het lichaam lastig te activeren. Daarom is de dierlijke variant eigenlijk het beste.

Juglen zegt ook: Mensen met psychische problemen kunnen baat hebben bij het omega-3-vetzuur EPA. Uit studies blijkt dat hoge doseringen omega-3 symptomen van depressie en angst kunnen verminderen. Let op: als je teveel omega-3 binnenkrijgt, kan je bloed te dun worden.

Luister hier naar het complete interview hierover met Juglen: