Sandra de Vries – orthomoleculair voedingsdeskundige – benadrukt iets wat we vaak vergeten: het hoe van eten is minstens zo belangrijk als het wat


“Heel veel mensen eten snel, voor de tv of met een boek erbij. Maar je lichaam heeft aandacht nodig om goed te kunnen verteren.” Volgens Sandra helpt rustig en met aandacht eten niet alleen je maag en darmen, maar ook je hormoonbalans en verzadigingsgevoel.

Traag kauwen, sneller vol

Wie goed kauwt, hoeft minder te eten. Sandra legt uit: “Door minimaal tien keer per hap te kauwen, geef je je lichaam de tijd om verteringssappen en verzadigingshormonen aan te maken.” Daardoor voel je je sneller vol, verteer je je eten beter, en voorkom je klachten als een opgeblazen buik of obstipatie. “Je moeder had dus gewoon gelijk: beter kauwen helpt echt.”

Eten zonder drinken – echt waar?

Veel mensen drinken automatisch tijdens het eten, maar dat is volgens Sandra geen goed idee. “Drinken verdunt je maagzuur, waardoor je eten minder goed verteert.” Wie merkt dat eten zwaar valt, kan beter na de maaltijd een muntthee nemen. “Pepermunt stimuleert de aanmaak van verteringsenzymen. Niet voor niets liggen er pepermuntjes bij restaurants.”

Praktische tips van vroeger

Veel van Sandra’s adviezen klinken als ouderwets, maar zijn juist weer heel actueel. “Ga weer gewoon aan tafel zitten met mes en vork. Eet rustig. Koud goed. Drink pas ná het eten. Het zijn simpele, gratis gewoontes die enorm veel kunnen doen voor je gezondheid.”

Verteren begint in je mond

Tot slot herinnert Sandra ons eraan dat de spijsvertering al in de mond begint. “Hoe beter je kauwt, hoe minder werk je maag hoeft te doen. Grote brokken eten betekent grote brokken uitpoepen. Simpel zat.” Voor wie worstelt met vermoeidheid, huidproblemen, of spijsverteringsklachten, is aandacht voor eetgewoontes een krachtige eerste stap.