In onderzoeken is bewezen dat appelazijn slechte bacteriën doodt en onze goede (darm)bacteriën ten goede komt. Dat zegt Juglen Zwaan van aHealthyLife.nl. Daarnaast is het gunstig voor stabiliseren of verlagen van de bloedsuikerspiegel, waardoor het de kans op diabetes type 2 verlaagt. Het verbetert de insulinegevoeligheid van cellen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van azijn na een koolhydraatrijke maaltijd de insulinegevoeligheid kan verbeteren tot 34 procent. Als je medicatie neemt voor diabetes is het echter verstandig de huisarts te raadplegen voordat je appelazijn gebruikt.
Appelazijn draagt bij aan het gevoel van verzadiging, waardoor je niet zo snel teveel eet.

Als je appelazijn opdrinkt, al dan niet verdund, drink dan met een rietje. Anders tast je het tandglazuur aan. Neem je twee eetlepels per dag, dan kun je overtollig gewicht kwijtraken. Het kan dan gaan om 1,7 kg afvallen in twaalf weken. Dit komt door de versnelling van de stofwisseling. Neem het niet teveel, maximaal één eetlepel per keer. 30 ml per dag is meer dan genoeg.
Onderzoek laat ook zien dat het de cholesterol verlaagt en gunstig is voor triglyceriden.
Het beste kies je voor de troebele, onverhit gemaakte variant van appelazijn, zodat er meer antioxidanten in zitten.
Extern is appelazijn goed in te zetten bij roos, voetschimmel, acne en brandnetelwondjes, maar dan wel in verdunde vorm. Het is zelfs te gebruiken als afwasmiddel.

Interview
Beluister hier het volledige interview met Juglen Zwaan: