Alie Wouda-van der Tuin vertelt in een interview wat de oorzaak kan zijn van een hartaanval bij jonge mensen. Je kunt het beluisteren via de link hieronder. 

 

Alie vertelt het volgende:
Te veel homocysteïne in het bloed kan het risico op een hartaanval bij jonge mensen zonder hartziekte verhogen. Er zijn gevallen van jonge, ogenschijnlijk gezonde mensen bekend die een hartaanval krijgen en bij wie een tekort aan foliumzuur, vitamine B12 en/of B6 wordt vastgesteld, samen met hoge homocysteïnespiegels.

Bij jonge mensen onder de 40 jaar die een hartaanval hebben gehad, komt hyperhomocysteïnemie (te veel homocysteïne in het bloed) meer dan zes keer vaker voor dan bij jonge mensen zonder een hartaanval.

Ook in families waar verschillende familieleden op jonge leeftijd een hartaanval hebben gehad of zijn gestorven aan een plotselinge hartdood, komt eveel homocysteïne in het bloed meer dan acht keer vaker voor dan bij mensen zonder familiegeschiedenis van hartaanvallen.

De beste manier om homocysteïne te verlagen, is door B-vitaminen als supplementen in te nemen. Het gaat daarbij vooral vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur. Nutriënten die homocysteïne verlagen, omvatten foliumzuur, vitamine B12, B6, B2, omega-3, vitamine C, quercetine, betaïne (trimethylglycine) en choline.