We hebben een boeiend audio-interview beschikbaar met Annemieke Meijler van Voeding & Vitaliteit. Zij is een vooraanstaande natuurdiëtist en coach met een unieke professionele achtergrond, die ons inzicht biedt in het cruciale belang van voeding en variatie voor onze gezondheid.


In het interview benadrukt Annemieke het verband tussen chronische gezondheidsklachten en voedingskeuzes, met name de rol van gluten en koemelk. Ze legt uit dat het vaak het beste is om gluten en koemelk uit de voeding te verwijderen bij mensen met aanhoudende gezondheidsproblemen. Koemelk, in de hoeveelheden die we vaak consumeren, kan nadelige effecten hebben op onze gezondheid. Ze benadrukt echter dat het ontwikkelen van een koemelkintolerantie meestal niet het geval is als we een gevarieerd dieet volgen. Het probleem ontstaat wanneer gluten en zuivelproducten dominant zijn in ons dagelijks menu.

Annemieke legt verder uit dat door de jaren heen onze darmen kwetsbaarder kunnen worden en een zekere mate van permeabiliteit kunnen ontwikkelen. Als we geen maatregelen nemen om dit aan te pakken, kan onze darmdoorlaatbaarheid toenemen, waardoor we mogelijk intolerant worden voor veel van de voedingsmiddelen die we vaak eten.

Eén van de sleutels tot een gezond dieet is variatie, vooral als het gaat om groenten. Annemieke benadrukt het belang van een gevarieerd aanbod van groenten in ons dieet. Ze wijst er ook op dat groenten uit de nachtschadefamilie anti-nutriënten bevatten en dat het raadzaam is om ze met mate te eten. Het introduceren van nieuwe gerechten en het creëren van een nieuw ritme, zoals 10 gezonde avondmaaltijden, kan helpen om meer variatie in je dieet te brengen.

Annemieke Meijler geeft praktische tips voor iedereen die op zoek is naar een gezondere levensstijl. Luister naar het volledige interview om meer te leren over hoe je met voeding en variatie jouw welzijn kunt verbeteren.