Laat wat je eet natuurlijk zijn, zo raadt arts Frits van der Blom je aan, en maak het zelf. Gebruik liever geen kant-en-klaar sauzen.
Het is niet moeilijk om zoveel mogelijk groenten & fruit binnen te krijgen. Als je groenten ook rauw eet, heb je een grotere beschikbaarheid van vitamines. Dat komt door de enzymen.
Vaak spreekt men over de balans tussen omega-3 en omega-6-vetzuren. Beide groepen zijn een ‘familie’ met tientallen verschillende vetzuren. De een kan van de ander worden gemaakt. Uitzondering: alfa-linoleenzuur (in de omega-3-familie) en linolzuur (omega-6). Deze zijn essentieel, we moeten ze dagelijks via de voeding binnenkrijgen. We eten meestal te weinig alfa-linoleenzuur dat voorkomt in onder andere lijnzaad, hennepzaad(olie) en walnoten.
De omega-3-vetzuren EPA en DHA kan je lichaam zelf hieruit maken, zo meent Frits.
In het lichaam heeft verzadigd vet vele functies.
Beluister hier het interview met Frits van der Blom: