Birgit de Heij, orthomoleculair voedingsdeskundige en oprichter van orthomoleculair centrum De Rietgors in Zeeland, bespreekt de populaire trend van intermittent fasting. Hoewel ze de voordelen erkent, waarschuwt Birgit dat het plotselinge vasten zonder goede voorbereiding kan leiden tot problemen. “Als je flink vervuild bent en ineens gaat vasten, kunnen gifstoffen niet voldoende worden afgevoerd,” zegt ze.

Luister naar het gesprek met Birgit via deze link:

 

Stap voor Stap Detoxen

Volgens Birgit is het belangrijk om eerst je lichaam rustig te ontgiften voordat je aan intermittent fasting begint. Dit betekent gezonder eten en bewust omgaan met verontreinigingen van buitenaf. “We zitten vol met gifstoffen,” legt Birgit uit. “Begin met het verminderen van verontreinigingen in je voeding en cosmetica en werk zo langzaam aan een schoner lichaam.”

Voeding en Bewustwording

Birgit adviseert een geleidelijke aanpak voor wie wil vasten. Ze pleit voor overnight fasting, waarbij je de laatste maaltijd om 7 uur ‘s avonds eet en de volgende ochtend om 7 uur weer ontbijt. “Dat is de meest simpele methode,” zegt Birgit. Ze benadrukt het belang van het weglaten van tussendoortjes en het eten van drie gebalanceerde maaltijden per dag.

Groentesappen en Soepdagen

Voor wie verder wil gaan, raadt Birgit aan om één keer per week een sapdag met groentesappen in te lassen. “Niet met vruchtensappen, maar groentesappen,” zegt ze. Daarnaast kan een dag met groentesoep op basis van bottenbouillon ook effectief zijn. “Je blijft fris en helder zonder energiedips,” verzekert ze.

Een Leefstijlverandering

Birgit benadrukt dat detoxen en intermittent fasting niet slechts tijdelijke hypes moeten zijn, maar een bewuste leefstijlverandering. “Het is een proces waar je stap voor stap in meegaat,” zegt ze. “Het moet een leefstijl en bewustwording worden.”