Je lichaam weet wat je nodig hebt

Volgens Jutta Koehler weten we diep vanbinnen welke voeding bij ons past. “De kunst is om je niet te laten afleiden door programmeringen,” zegt ze. Wat we in onze kindertijd écht lekker vonden, kan veel zeggen over onze stofwisseling en voedingsbehoeften.


Cravings versus echte voorkeuren

Niet alles waar we trek in hebben, is goed voor ons. Jutta maakt een duidelijk onderscheid tussen echte voorkeuren en cravings. “Trek in chocola of brood is vaak een verslaving,” legt ze uit. Maar als je van nature spek, roomboter of vlees lekker vindt, zegt dat iets over wat jouw lichaam nodig heeft.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Veel mensen kiezen eten met hun hoofd in plaats van hun gevoel. “Als ik mensen vraag wat ze echt lekker vinden, komen er eerst morele en intellectuele bezwaren,” zegt Jutta. Maar het draait om wat je écht lust, los van kwaliteit of voedingshypes.

Proberen en voelen

Jutta raadt aan om uit te testen wat werkt: “Eet een week spek en eieren als ontbijt en kijk hoe je je voelt.” Door te experimenteren, leer je welke voeding jou energie geeft en verzadigt. Zo kom je dichter bij wat écht bij je past.

Vertrouwen op je intuïtie

Volgens Jutta hebben we afgeleerd om naar ons lichaam te luisteren. “Soms met de beste bedoelingen, maar daardoor weten we niet meer wat goed voor ons is.” Haar advies? Laat diëten en regels los en ontdek opnieuw wat jouw lichaam nodig heeft.

Jutta Koehler is gespecialiseerd in de Chinese voedingsleer en de leer van de stofwisselingstypes. De Chinese voedingsleer, ook bekend onder de naam vijf elementen voeding, is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. De leer van de stofwisselingstypes kwam op in de 20e eeuw en kijkt naar de individuele behoefte aan vet, (dierlijk) eiwit en koolhydraten.