Steven Gundry heeft ‘The Plant Paradox’ geschreven. Hayo Bol vertelt in het programma dit een lezenswaardig boek te vinden, omdat het een complete weergave is van de effecten van stoffen die een plant maakt ter verdediging.

Beluister hier het interview met Hayo:

Lectines zijn een voorbeeld van te vermijden stoffen. Die zijn net zo ongunstig als gluten. Hayo licht toe dat we sommige producten zien als groenten, maar het gaat technisch gezien om fruit: komkommer, paprika, tomaat, aubergine, courgette en pompoen. Die bevatten dus zaden. Fruit hoor je hooguit eenmaal in de twee weken te eten, zegt Gundry. Echter, wij eten deze producten massaal en dagelijks.
Alles wat eigenlijk fruit is maar groente lijkt, zou je kort moeten koken. Dan komen de lectines vrij. Het kookvocht moet je dan weggooien. Je moet ook de velletjes en de pitjes te verwijderen.
Als je last hebt van een lekke darm, kun je het beste ook de komkommer, tomaat, pompoen en paprika’s een tijdlang weglaten.