Benieuwd welke kruiden je kunnen helpen om de balans in je darmen te herstellen, vooral als je last hebt van prikkelbare darmklachten? Orthomoleculair voedingsdeskundige, Cindy de Waard, deelt haar inzichten in een boeiend interview dat je kunt beluisteren.

Bij diarreeklachten, zoals die na een voedselvergiftiging, kan tormentil een nuttige oplossing zijn. De looistoffen in tormentil creëren een beschermend laagje rond het darmslijmvlies, waardoor bacteriën minder kans krijgen om de darm te irriteren. Aan de andere kant, als je last hebt van obstipatie, zou je moeten denken aan specifieke vezels die een gelachtige substantie vormen wanneer ze met veel water worden ingenomen. Deze vezels stimuleren de darmen om in beweging te komen. Als je dezelfde vezels met minder water inneemt, kunnen ze ook nuttig zijn bij diarree.

Slijmstoffen daarentegen hebben een kalmerende werking op geïrriteerde darmen en bieden bescherming aan de darmwand. Deze zijn bijzonder effectief bij mensen met brandend maagzuur.

Winderigheid is een veelvoorkomend probleem bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Engelwortel kan helpen om krampen te verlichten, vooral bij mensen met PDS die extra klachten ervaren tijdens stressvolle periodes. Venkel is ook bekend om winderigheid te verminderen, terwijl anijs iets milder is dan venkel. Als anijs niet voldoende verlichting biedt, kun je overwegen om venkel te proberen, en als dat ook niet helpt, kan karwei een optie zijn. De keuze hangt af van wat het beste bij jou past.

Het is echter belangrijk op te merken dat de bereidingswijze van deze kruiden invloed heeft op hun werking. De werkzame stof in venkelzaad is een etherische olie. Als je er thee van maakt, is het raadzaam om deze goed af te dekken om te voorkomen dat de etherische olie vervliegt. Zo kun je optimaal profiteren van de heilzame eigenschappen van deze kruiden.