Het meest opvallende bij auto-immuunziekten is dat er regulier geen echte behandeling is. Het immuunsysteem wordt alleen maar platgelegd via cortisol. Dat zegt Yassir van Unen, orthomoleculair therapeut. Hij vindt het onverstandig om alleen maar het immuunsysteem te dempen.

Yassir van UnenErgens is er iets misgegaan, waardoor het lichaam geen verschil ziet tussen lichaamseigen en –vreemde weefsel. Yassir noemt Hashimoto een interessant voorbeeld van een auto-immuunziekte. Daarbij keert het lichaam zich tegen de schildklier. Gluten lijken op schildklierweefsel. De darmen zijn vaak beschadigd, waardoor gluten de bloedbaan binnenkomen. De schildklier ziet het immuunsysteem als soortgelijk weefsel, met als gevolg dat die klier wordt aangevallen.

Van groot belang bij auto-immuunziekten is herstel van de darmwand. Dan komen er geen stoffen de bloedbaan in die daar niet horen. Het immuunsysteem komt dan tot rust.

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een niet goed functionerende darmwand. Chronische stress kan een belangrijke bron zijn. Onderzoek kan uitwijzen welke oorzaak erachter ligt.

Beluister hier het interview met Yassir van Unen: