In een radio-interview geeft Els Cornelis uitleg over de oorzaken en behandeling van acne bij volwassenen. Je kunt het beluisteren via de balk hieronder.

Gangbare voedingsmiddelen zoals zuivel en chocolade kunnen een toename van androgene hormonen veroorzaken door het hormoon insuline-achtige groeifactor te verhogen, wat kan leiden tot een verhoogde talgproductie en ontsteking van de talgklieren. Daarnaast kan verhoogde stress ook een toename van androgene hormonen veroorzaken, wat de ontsteking van de huid nog verder kan verergeren. Bovendien kan ontsteking in de darm en een teveel aan bacteriële LPS (lipopolysachariden) ontsteking in de huidcellen veroorzaken.

Om hormonen gebonden te houden in het lichaam en te voorkomen dat ze vrij fluctueren en ontstekingen veroorzaken, is het beter om voeding met een lage glycemische index en een lage insuline-index te consumeren. Stressreductie, een dieet rijk aan vezels met een lage glucose-afgifte en voedingsstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen zijn allemaal belangrijk in het beheersen van acne en chronische huidklachten.