Ralph Moorman legt uit te doen is aan de te traag werkende schildklier.
Het gesprek met Ralph kun je beluisteren via deze link:


Eén van de oorzaken van de trage schildklier kan zijn dat er sprake is van een jodiumtekort. Het lichaam gebruikt jodium voor de aanmaak van thyroxine (T4), het hormoon dat de schildklier aanmaakt.

Kenmerken van een traag werkende schildklier: de snelheid van de stofwisseling wordt lager. Hierdoor wordt de lichamelijke temperatuur lager en krijg je last van koude handen en voeten. Spieren verzuren al snel. Doorbloeding neemt af. Haren en nagels groeien dan niet snel, het lichaam houdt vocht vast.

Via bloedtests kan duidelijk worden wat de oorzaak is van de klachten. Gaat het om een probleem met de schildklier (te meten via T4) of met de hypofyse? Uitslagen van bloedonderzoek maken dit duidelijk. Ralph noemt de schildklier ‘de verwarming’. De hypofyse is de ‘thermostaat’, die werkt via TSH. Het kan ook gaan om problemen met omzetten van T4 naar de actieve vorm: T3. Deze omzetting vindt vooral in de lever plaats. Als daar het probleem zit, kun je het via leefstijlmaatregelen ombuigen.

Er kan ook sprake zijn van de ziekte van Hashimoto. Dat is een immuunsysteem probleem dat leidt tot een onderfunctie van de schildklier. De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier. Bij Hashimoto wordt anti-TPO aangemaakt. Dit is een van de antistoffen die de schildklier kunnen aanvallen en dus de werking vertragen.

Ralph licht toe dat de hormoonfactor-leefstijl hoe dan ook aan te raden is. Hij heeft het over vermijding van gluten en zuivel. Ook pleit hij voor vermindering van stress. Van belang is dat het immuunsysteem tot rust kan komen.