Cindy de Waard, farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige met expertise in darmgezondheid, brengt waardevolle kennis naar voren over het optimaliseren van voedingsstoffenopname en het bevorderen van darmgezondheid. In een recent interview met Frank bespreekt ze cruciale aspecten van voeding en leefstijl die de opname van voedingsstoffen in de darmen kunnen beïnvloeden.

Je kunt het interview beluisteren via de balk hieronder.

 

Het gesprek opent met een vraag over de omstandigheden die mogelijk de optimale opname van voedingsstoffen in de darmen verstoren. Cindy de Waard benadrukt twee belangrijke perspectieven: externe factoren in de voeding en interne factoren in de darmen zelf.
Ze wijst op stoffen zoals fytinezuur en fytaten, die de opname van mineralen in de darmen kunnen verstoren. Daarnaast belicht ze interne factoren, zoals ontstekingen in de darmen, die een directe invloed hebben op de opname van voedingsstoffen en kunnen leiden tot ernstigere gezondheidsklachten.
De oorzaak van laaggradige ontstekingen kan variëren, maar Cindy benadrukt dat ongezonde voeding en leefstijl vaak belangrijke triggers zijn. Ze wijst op sterk bewerkte oliën, granen, pseudogranen en zuivel als mogelijke boosdoeners die ontstekingen in de darmen kunnen veroorzaken.

Om deze problemen aan te pakken, pleit Cindy voor een tweeledige benadering. Enerzijds is het essentieel om voeding te vermijden waar men gevoelig voor is. Anderzijds moet de nadruk liggen op het consumeren van nutriënt-dichte voeding, met name eiwitten en gezonde vetten.

Gezonde vetten

Gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren en verzadigde vetzuren, spelen een cruciale rol bij het herstel van de darmen. Cindy benadrukt het belang van het vermijden van ontstekingsbevorderende oliën, zoals zonnebloemolie en sojaolie, terwijl ze positieve aandacht geeft aan gezonde vetten zoals die in kokosvet.

Beperk eetmomenten

Een andere relevante factor die Cindy noemt, is het aantal eetmomenten op een dag. Ze waarschuwt tegen constant grazen gedurende de dag, aangezien dit de darmen voortdurend blootstelt aan potentieel irriterende stoffen. Ze adviseert in plaats daarvan om twee of maximaal drie maaltijden per dag te eten om de darmen de nodige rust te geven.