Juglen Zwaan van aHealthyLif.nl benadrukt het belang van een optimale inname van eiwitten voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder spieropbouw, hormoonproductie en immuunsysteem. 


Het standaardadvies voor volwassenen is ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Een iets hogere inname kan gunstig zijn voor gewichtsverlies en spierbehoud, maar te veel eiwitten kunnen schadelijk zijn. Dat geldt vooral voor specifieke groepen, zoals zwangere vrouwen, zieken en ouderen.

Plantaardige eiwitten: Een gezondere keuze?

Hoewel dierlijke eiwitten vaak worden geprezen vanwege hun volledig aminozuurprofiel, wijzen onderzoekers op de voordelen van plantaardige eiwitten voor een gezonder lichaam. Plantaardige eiwitten kunnen milder zijn voor het lichaam en zijn gekoppeld aan een lager risico op metabool syndroom, diabetes en kanker.

Het belang van balans en variatie

Hoewel eiwitten essentieel zijn voor een gezond dieet, benadrukken experts het belang van balans en variatie. Het combineren van verschillende plantaardige eiwitbronnen kan resulteren in een volledig aminozuurprofiel vergelijkbaar met dierlijke eiwitten. Overmatige eiwitinname kan echter leiden tot gezondheidsproblemen, vooral bij mensen met nieraandoeningen. Het is daarom cruciaal om de inname van eiwitten in evenwicht te houden en te letten op mogelijke risico’s.

Te veel eiwitten eten kan leiden tot aderverkalking en hart- en vaatziekten

Een recente studie uitgevoerd door Amerikaanse onderzoekers heeft aangetoond dat een dieet met meer dan 22 procent van de calorieën afkomstig van eiwitten het risico op aderverkalking verhoogt, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het specifieke aminozuur leucine lijkt een grote rol te spelen bij het ontstaan van verharde slagaders.