Orthomoleculair voedingsdeskundige Els Cornelis vertelt welke voedingsmiddelen nu echt gezond zijn. Beluister het interview met Els via de link hieronder.

Els vertelt dat veel mensen de weg kwijt zijn in het enorme aanbod. Het is een kunst om natuurlijke, onbewerkte voeding te vinden. Het is lastig om ervoor te zorgen dat je niet de foute vetten binnenkrijgt: transvetzuren. Die zitten in kunstmatige boters en margarines.
Transvetten zijn lichaamsvreemd. Ze gaan enzymatische processen van andere vetzuren tegen, waardoor cellen kunnen verstikken. Transvetten ontstaan o.a. wanneer onverzadigde vetten worden verhit.

Je moet wel voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgen (EPA en DHA). Deze zijn belangrijk voor onder andere de hersenen. Omdat de vette vis duur is vanwege de beperkte voorraad kun je volgens Els bijna niet zonder supplementen met omega-3.  Vetzuren zijn de basis voor je lichaamsenergie.

Els raadt aan: ga een beetje meer ketogeen eten. Dat betekent: 50-60% essentiële vetten in je voeding. Het gaat dan ook om kokosolie en boter, naast olijfolie. Het ketogeen dieet is koolhydraatarm. Het kan veel voordelen bieden. Het is goed voor gewichtsverlies en voor betere gezondheid.
Omega-6-vetzuren hebben we ook nodig, maar die krijgen de meesten teveel binnen. En in de verkeerde vorm. Men verhit nu bijvoorbeeld zonnebloemolie, wat ontstekingsreacties in het lichaam geeft.

Je hebt elke dag veel groenten nodig. Wees een beetje voorzichtig met fruit, omdat dit fructose bevat. Als je teveel fructose eet, kun je kans hebben op vervetting van de lever. Het cholesterolniveau kan daardoor bovenmatig stijgen.