Richard de Leth legt uit dat je stemmingsproblemen kunt verminderen door gebruik van probiotica. Hij spreekt over een nauwe verbinding tussen onze hersenen en de darmen. Daarom bepaalt wat we eten wat gebeurt in de darm en daarmee je emoties en stemming. Het is een goede vraag of angst nu zit in de hersenen of darmen.

De samenstelling van de bacteriën in de darm bepaalt de mate van angst. Een verstoorde darm kan signalen aan je hersenen afgeven.
Het werkt ook andersom: een verstoord brein kan signalen afgeven aan je darmen. Darmen blijken direct te kunnen communiceren met de hersenen. Daarmee hebben darmen directe invloed op je emoties en stemmingen. Negatieve verandering in de darmflora ontstaat door gebruik van verkeerde voedingsmiddelen, zoals: geraffineerde suikers en koolhydraten. Gezond eten met veel groente, fruit, gevogelte en vis heeft een positief effect op de darmbacteriën.

Pre- en probiotica
Echte voeding geeft het immuunsysteem in de darmen rust. Probiotica innemen kan een effect hebben: meer rust in de darm, wat gelijkstaat aan meer rust in de hersenen. Het beste nog kun je ervoor zorgen dat de darmbacteriën goede voeding vinden, namelijk in de vezels in groenten. Dit zijn prebiotica. Vooral zijn goed voor de darmen: pastinaak, artisjok, ui, knoflook, bladgroentes, paddelstoelen. Groente bevatten achtmaal zoveel vezels als brood.
Teveel brood heeft vaak een negatief effect. Het verzuurt de darm en bevat antinutriënten. Probeer het gebruik van brood wat te verminderen.

Ontspanning
Zorg ervoor dat je in een ontspannen toestand eet, zodat het bloed in voldoende mate naar je darmen gaat.

Beluister het interview