Juglen Zwaan vertelt over ‘intermittent fasting’. Dat is vasten met een tussenpoos. Eigenlijk rek je het niet eten tijdens de slaapperiode een beetje op, zodat je meer dan acht uur niet eet. Je slaat dan bijvoorbeeld het ontbijten over. Dit heeft als voordeel dat de spijsvertering even tot rust kan komen, met name de verteringsenzymen.
Nu zijn er ook mensen die zeggen dat je juist regelmatig iets moet eten, om je stofwisseling qua snelheid op peil te houden. bijvoorbeeld elke twee uur. Toch laten nieuwe gegevens zien dat het ontbijt overgeslagen zou kunnen worden.

Voordelen
Groot voordeel: je glycogeen in de lever en spieren wordt opgebruikt. Dit vermindert de kans op insulineresistentie. Als je gaat vasten, verbetert de gevoeligheid voor insuline. Opruimers van de cel worden geactiveerd. Risico op kanker vermindert. Je lichaam leert te draaien op andere brandstoffen, met name op vetten. Daardoor val je af als je aan intermittent fasting doet. Je eet namelijk gemiddeld genomen minder calorieën. Het is te zien als een mild en veilig dieet. Je zou het zelfs doorlopend kunnen doen.

Tips
Je kunt beter niet langer dan twee dagen achter elkaar vasten. Dat is absoluut niet gunstig voor je stofwisselingssnelheid.
Voor een krachttrainende sporter kan het helpen om BCAA’s (aminozuren) te slikken om het opeten van spieren te voorkomen in een vastenperiode.

Beluister het interview met Juglen: