Cindy de Waard legt in een interview op gezondheidsnieuwsradio.nl uit dat stress en darmgezondheid een tweezijdige relatie hebben.
Stress kan de darmflora verstoren, maar een verstoorde darmflora kan ook bijdragen aan een verhoogd stressniveau. Dit komt door de hersendarm-as, waarbij communicatie tussen de darmen en het hoofd voornamelijk van de darmen naar het hoofd verloopt.

Het interview met Cindy kun je horen via de balk hierboven. 

Invloed van stress op de darmflora

Chronische stress kan leiden tot een overgroei van pathogene bacteriën en opportunistische bacteriën in de darmen. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken en de stresscyclus verder verergeren. Om deze negatieve effecten te beperken, is het belangrijk om de darmflora in een goede conditie te houden.

Herstellen van een gezonde darmflora

Om de darmflora te ondersteunen, raadt Cindy aan om een gezonde voeding te consumeren, rijk aan plantaardige vezels en probiotica. Als vezels slecht verdragen worden, kunnen probiotica een goed alternatief zijn. Daarnaast zijn voldoende slaap en lichaamsbeweging ook cruciaal voor een gezonde darmflora.

Keuze van probiotica

Bij het kiezen van probiotica is het belangrijk om producten te kiezen die meerdere bacteriestammen bevatten, zoals lactobacillen, bifidobacteriën, enterokokken, en lactokokken. Dit verhoogt de kans op een positief effect op de darmflora.

Effect van een gezonde darmflora op stress

Een gezonde darmflora kan helpen om stresssignalen vanuit de darmen naar het hoofd te reguleren, wat kan resulteren in een betere stressbestendigheid en minder stresservaring. Hiermee kan de visuele cirkel van stress en darmproblemen worden doorbroken.