Eén van de methoden om te voorkomen dat stress een negatieve impact heeft is mediteren. Holistisch arts Roy Martina vertelt over het toepassen van meditatie. Je kunt het gesprek met Roy beluisteren via deze balk:

Roy vertelt dat er honderden verschillende technieken zijn die vallen onder de definitie van meditatie. Mediteren houdt in dat we onze aandacht naar binnen richten of naar het oneindige. Alleen als je hierdoor de frequentie van hersengolven verandert is mediteren effectief. Bij ontspanning gaan de hersenen van de beta-staat naar de alfa-staat, waardoor we gemakkelijker in contact met het onderbewustzijn komen. Je bent dan niet verbonden met de buitenwereld, maar met een zogenoemd morfogenetisch veld van verbinding met elkaar. Roy heeft het in dit opzicht ook over contact met “het informatieveld”, waarin alle informatie altijd blijft bestaan of de tijd stilstaat. Alles is in trilling en heeft dus een frequentie. Ook ons lichaam heeft frequenties. In ons oog zien we alleen dat wat een lage trilling heeft. Dit is de materie. Alles is verbonden met het veld. Informatie verdwijnt nooit, vibraties blijven bestaan. Het veld biedt ons de intuïtie.

Meditatie heeft een goede functie voor stress en voor genezing. Immers, genezing vindt plaats als je in een alfa-staat verkeert.

Roy noemt het een kunst als je het gevoel van meditatie meebrengt in je dagelijkse leven. Je kunt dan met een enkele diepe ademhaling terugkomen in de oase van rust.

Als je in slaap valt ’s avonds laat gaan je hersenen eerst richting alfagolven. Daarna gaan mensen door naar theta-staat, een zeer diepe ontspanning. In de delta-staat droom je om de dag te verwerken.