Orthomoleculair therapeut Ineke Haisma legt in een radio-interview uit hoezo je het beste onbespoten groenten en fruit kunt eten.

Interview Ineke Haisma – salvestrolen

Wat zijn salvestrolen?
Ter bescherming voor virussen, bacteriën, schimmels en vraat maken planten salvestrolen aan. Salvestrolen zijn fytonutriënten (fytoalexinen) die in relevante hoeveelheden aanwezig zijn in biologische groenten en fruit. Ook in ons lichaam kunnen deze stoffen een beschermende functie hebben. Salvestrolen beschermen ons systeem tegen vrije radicalen.

Als een plant met pesticiden wordt behandeld, hoeft deze niet zelf die salvestrolen aan te maken. Deze stoffen komen daardoor alleen voor op onbespoten en zongerijpte groente- en fruitsoorten. De biologische variant dus.

Tekort aan mineralen door verschraalde bodem
Ineke legt verder uit dat onze bodem verschraald is. Zij vindt het daarom belangrijk dat er ook aandacht komt voor goede gezondheid van de bodem. Onbespoten groenten bevatten meer selenium dan de groenten die met pesticiden behandeld zijn.

NoCx
Ineke legt net als in een eerder interview uit dat we waakzaam moeten zijn voor schadelijke stoffen in voeding: NoCx. Mensen raken ‘verslaafd’ aan de producten die de voedingsmiddelenindustrie maakt. De farmacie neemt het daarna over. Disbalans in ons lichaam is het gevolg.