Ineke Haisma, orthomoleculair therapeut en eigenaar van de praktijk Meo Auxilio, deelt haar expertise bij gezondheidsnieuwsradio. Ze benadrukt de veelzijdige toepassingen van Scutellaria, ook bekend als glidkruid, een plant met een opmerkelijk brede werking.

 

Beluister het gesprek met Ineke via de balk hierboven. 

Ineke vertelt het volgende:
Scutellaria is een oud kruid dat veelvuldig wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde. Momenteel is het in de schijnwerpers vanwege zijn effectiviteit bij griep en corona. Ineke legt uit dat Scutellaria, afhankelijk van het geografische gebied, verschillende toepassingen kent. Het komt veel voor, variërend van Siberië tot aan Azië, en wordt bijvoorbeeld ingezet tegen hooikoorts, koorts, brandend maagzuur, artritis en luchtweginfecties.

Een opvallend kenmerk van Scutellaria is het hoge gehalte aan flavonoïden. Dat zijn bioactieve stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Ineke benadrukt dat deze bioactieve stoffen uniek zijn voor elke plant en een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden. Ze wijst op de aanwezigheid van etherische oliën en tannines, waaronder limoleen, dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen, evenals zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken.
In de Chinese geneeskunde en in Noord-Amerika hebben Scutellaria en zijn afgeleide producten eeuwenlang dienst gedaan bij diverse gezondheidsklachten, van spijsverteringsproblemen tot angst en nervositeit. Haisma wijst erop dat het kruid zelfs werd gebruikt tegen rabiës in Amerika.

De veelzijdigheid van Scutellaria blijkt uit het brede scala aan moderne toepassingen, zoals bij allergieën, eczeem, netelroos en pijnbestrijding. Ineke benadrukt ook de rol van Scutellaria bij het beschermen van hersencellen, waardoor het een potentieel interessante optie is voor aandoeningen als Alzheimer en Parkinson. Flavonoïden in Scutellaria blijken een beschermend effect te hebben op hersencellen en zenuwen, wat gunstig is bij het tegengaan van angstgevoelens en slaapproblemen.