Slechte adem komt meestal vanuit de mondholte, legt mondhygiënist Yvonne Kort uit. Het interview met Yvonne kun je beluisteren via deze link.

Bacteriën op de tong produceren zwavelgassen die onfris ruiken. Er kan ook sprake zijn van parodontitis of ontstekingen aan het tandvlees. Ook deze zorgen voor vieze geur uit je mond. Een andere oorzaak van slechte adem kunnen een bijholte – en een keelontsteking zijn.

Slechte adem kun je tegengaan door een tongschraper te gebruiken. Een goede mondhygiëne is ook erg belangrijk. Nare geur in de ochtend kan komen doordat ’s nachts de speekselproductie minder is dan overdag. Een glas water drinken kan dan al de mond verfrissen, waardoor de nare geur vermindert.
Als het probleem ligt bij slechte spijsvertering kun je het beste je voeding beter kauwen. Kauw zorgvuldig (20 keer per hap). Dit lijkt simpel maar dat is het voor velen niet. Goed kauwen zorgt er voor dat het spijsverteringsenzym amylase zo veel mogelijk de kans krijgt om in te werken op koolhydraten. Goed kauwen is ook nodig om ervoor te zorgen dat andere spijsverteringsenzymen verderop in de vertering hun werk goed kunnen uitvoeren.