Elke tand en kies is via de halswervel verbonden met specifieke organen in het lichaam. Dat vertelt Hayo Bol.
Beluister het radio-interview met Hayo via de balk hieronder.

Zo zijn bijvoorbeeld je voortanden verbonden aan blaas en nieren. De achterste kiezen zijn verbonden aan het hart en de dunne darm. Zelfs als de tandarts in een kies boort, heeft dit effect op het daarmee verbonden orgaan. Ook het tandvlees heeft directe relaties met het lichamelijk functioneren.

In het speeksel komen bacteriën voor die in balans zouden moeten zijn. Dit betekent natuurlijk dat je voldoende moet poetsen en de tandenstoker gebruiken. Koolzuur uit frisdranken rooft mineralen weg uit je gebit. Melkzuurbacteriën leiden tot de ongunstige toename van tandsteen.

Hayo Bol raadt aan dat je oil pulling toepast. Hiervoor gebruik je een eetlepel sesamolie of kokosvet, in combinatie met een druppel jodium of druppel Salvia. Deze mix houd je 15 minuten in je mond. Je gorgelt ermee. Daarna spuug je de olie uit en poets je je tanden. De beste manier is om de olie langzaam tussen tanden en kiezen te duwen en te zuigen door kauwbewegingen te maken. Dit zorgt ervoor dat gifstoffen uit je tanden worden getrokken.

Hayo raadt het gebruik van fluor af. Een klein beetje heeft een verhardend effect, maar een grotere hoeveelheid kan ervoor zorgen dat tanden of kiezen afbrokkelen. Hayo vindt dat jodium veel beter werkt om te ontsmetten dan fluor. H2O2 (waterstofperioxide) is wel aan te raden om mee te spoelen. Dat doodt bacteriën en schimmels. Kaliumjodine is beter opneembaar dan kaliumjodide.