Oxidatieve stress is een van de veroorzakers van veroudering. Hayo Bol legt uit hoe antioxidanten je tegen deze vorm van veroudering kunnen beschermen.

Luister naar het interview met Hayo via de balk hieronder.

Vitamine C is een bekende antioxidant, zo ook co-enzym Q10. Daarnaast zijn er glutathion en katalase, die enzymreacties aanmaken die het mogelijk maken om vrije radicalen weg te vangen.
Bij elke verbranding komen vrije radicalen vrij met zuurstof als aanjager. Dit geldt ook voor het proces van vertering van eten. Op jonge leeftijd worden die vrije radicalen prima opgevangen, maar na het 40e jaar neemt het aantal antioxidanten af. Vrije radicalen hebben direct effect op de hersenen, ogen, hart en bloedvaten en longen. Hoe meer vrije radicalen in ons lichaam, hoe sneller we verouderen. Het is goed om dit tegen te gaan, waarvoor allerlei manieren zijn.

Voeding is als eerste aangewezen om dit proces te keren. Groene groenten zijn in dit opzicht belangrijk, dat wat onder de grond zit of de bladvorm heeft. Daarnaast moet je je bloedcirculatie gaande houden via lichaamsbeweging. Denk aan touwtje springen.

Qua supplementen kun je denken aan de volgende kruiden: Ashwagandha, Curcumine, Bacopa en groene thee. Neem je deze samen, dan versterken ze elkaars werking. Ze blijken het niveau van glutathion te kunnen verhogen. Niet alleen is dat gunstig om vrije radicalen te verminderen, maar glutathion versterkt ook de leverfunctie.