Hoe kun je immuunsysteem optimaal maken, zodat het beschermt tegen virussen? Anna Kruyswijk geeft adviezen hiervoor.

Het interview met Anna hierover kun je beluisteren via deze link.

Anna benadrukt dat er een verband is tussen een tekort aan vitamine D en een zwak immuunsysteem. Zodra de zomer voorbij is, ontstaat bij veel mensen een lagere spiegel van vitamine D. Dit gaat samen met toename van de vatbaarheid voor virussen. Anna raadt het aan om te overwegen tussen september en april extra vitamine D3 in te nemen in de vorm van supplementen.

Ook vitamine C is van belang voor de weerstand tegen virusinfecties. Het advies om je te beschermen tegen virussen is: 3x per dag 1.000 mg vitamine C. Dat is veel meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Kinderen tot 12 jaar zouden 500 mg per dag kunnen innemen. De vorm ascorbinezuur (van vitamine C) kan te zuur zijn voor je maag. De goed gesorteerde drogist heeft ook andere vormen van vitamine C, zoals ascorbylpalmitaat.

Het sporenelement zink is ook erg belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. In de winterperiode kun je ook extra zink innemen, als je kiest voor een goede verbinding. Volwassenen hebben ongeveer 20 mg per dag nodig, tijdens de pieken van een virusinfectieperiode.

Het allerbelangrijkste is dat je voldoende groenten eet, voldoende slaap hebt en teveel aan stress uit de weg gaat.