Martina Capousek (acupuncturist) vertelt dat de overgang voor vrouwen een totale omwenteling inhoudt. Het gesprek met Martina over dit onderwerp kun je beluisteren via de balk hieronder.

Soms worden vrouwen rond hun 50e jaar ten onrechte gediagnosticeerd met een depressie, terwijl het gaat om overgangsklachten.
Een vrouw in de menopauze wordt geconfronteerd met een reeks aan veranderingen, zoals: verandering van het uiterlijk en het ontstaan van zorg voor ouder wordende ouders. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding flink. Het niveau van progesteron neemt af. Ook de aanmaak van oestrogeen in eierstokken neemt af, terwijl die toeneemt in het vetweefsel en bijnieren. Daardoor komt een vrouw aan in het middel na de overgang.
Oestrogeen zorgt normaal gesproken voor afname van hart- en vaatziekten. Dit hormoon zorgt voor stevige botten en een mooie huid. Hierin treden dus veranderingen op. Als deze veranderingen niet harmonieus verlopen, kunnen schommelingen in de emoties en stemming plaatsvinden.

Het toedienen van oestrogeen stelt de overgang uit, maar het is niet verstandig dat de vrouw oestrogeen inneemt na het 60e jaar. Dit heeft te maken met toename van de kans op borstkanker.

Volgens de traditionele Chinese geneeswijze (TCM) is de overgang een periode waarin de vruchtbaarheid afneemt, maar wijsheid toeneemt. De nierenergie stijgt na de overgang. Hierdoor wordt de vrouw wijzer en gezonder. Bij een goed verlopende overgang voelt de vrouw zich beter en kan zich steeds meer zelfverzekerd gaan voelen. Om dit te bereiken, moet de overgang wel harmonieus doorlopen. Acupunctuur, yoga, Chinese kruiden en leefstijlaanpassingen kunnen hierbij helpen.

De TCM stelt dat vrouwen in het leven door zevenjarige cycli gaan. Dus elke zeven jaar functioneert het lichaam op een andere manier. Als in een van deze fasen energie wordt geblokkeerd (door bovenmatige stress en zorgen), heb je daar in een andere fase last van. Door blokkades ontstaat hitte binnen het lichaam. Het kan bijvoorbeeld gaan om blokkade in de levermeridiaan, wat te merken is aan heel snel boos worden.

De TCM-therapeut vraagt de klachten uitgebreid na. Daarnaast heeft deze ook aandacht voor hoeveel stress iemand heeft ervaren. Een eventuele disbalans wordt hersteld via acupunctuur en kruiden, zodat iemand gemakkelijker kan overgaan naar de volgende fase.

Meer informatie over yoga-cursussen die Martina verzorgt vind je hier.