Is vlees eten nu goed voor je, of niet? Deze vraag leggen we voor aan Jutta Koehler. Zij belicht de visie van de Chinese voedingsleer en van de leer van de stofwisselingstypes op vlees..

Via de link hieronder kun je het interview met Jutta beluisteren


In haar uitleg combineert zij de leer van stofwisselingstypes met de traditionele Chinese geneeswijze (TCM). Jutta licht toe dat het afhangt van wat je stofwisselingstype hoe je op vlees reageert. Je moet dus kijken naar hoe je lichaam op vlees reageert.
Elke mens wordt geboren met een specifiek stofwisselingstype, dat je niet kunt veranderen. Wie eet tegen zijn genetische type verzwakt na verloop van tijd, zelfs als het eten van hoge kwaliteit is.

Wat betreft de types stofwisseling zijn er drie groepen:

  • Inuit (naam waarmee de Eskimo’s van Groenland en Canada zichzelf aanduiden)/Neanderthaler.
    Voor deze groep is vlees echt noodzakelijk. Zij zouden veel vet en dierlijk eiwit moeten eten. Wij dragen allen nog wat genetisch materiaal van de Neanderthaler in ons.
  • Graneneter/koolhydraat-eter
    De hoeveelheid granen of koolhydraten die je zou kunnen of moeten eten is veel hoger dan bij het roodvlees- en vet-type (Inuit). Deze groep heeft namelijk minder vet en eiwitten nodig. Mensen in deze groep kunnen ook zonder vlees in hun voeding gezond zijn.
  • Balance-groep
    De meeste Chinezen behoren tot deze groep.

Kort gezegd: er zijn mensen die prima gezond kunnen leven zonder dat ze vlees eten. Daarnaast zijn er ook mensen die wèl vlees nodig hebben. Zij zouden ziek worden als ze geen vlees kregen.

Jutta vertelt dat ze In Nederland elk type tegenkomt, dus zowel de twee extremen als de balance-groep.

Hoe weet je nu welk type je bent?
Jutta meet dit via kinesiologisch onderzoek. Er zijn ook vragenlijsten om het stofwisselingstype te bepalen, maar die kun je zo invullen dat er uit komt wat je hoopt. Genetische tests worden in Duitsland gebruikt. Je kunt ook zelf kijken: hoe voel ik me na het eten van een ontbijt met eieren en spek?

Het type inuit heeft ook rood vlees en orgaanvlees nodig. Je kunt geen algemene uitspraak doen dat rood vlees slecht is. Er zijn mensen voor wie geldt dat het paleodieet goed bij hun behoeften past.