De mate van stress kun je vaak niet zelf bepalen, maar hoe je je lichaam en brein optimaal door een periode van chronische stress heen helpt wel! Rineke Dijkinga vertelt in dit interview welke rol voeding kan spelen: “Weet wat je eet bij chronische stress”. Je kunt het interview beluisteren via de balk hieronder.


Rineke geeft de volgende adviezen hiervoor:
Zorg voor een optimaal functionerende darmflora door vezels te eten. Deze kunnen uit bijvoorbeeld peulvruchten en oude granen komen, die tevens een bron van essentiële suikers zijn. De essentiële suikers maken snelle communicatie tussen lichaamscellen mogelijk.
Gezonde darmen bevatten bacteriën die de stressreactie in goede banen moeten leiden, door onder andere de aanmaak van rustgevende neurotransmitters als serotonine, melatonine en GABA.

Ook korte-keten-vetzuren, die in een gezonde darm worden aangemaakt uit vezels, spelen een belangrijk rol om de gevolgen van chronische stress in goede banen te leiden. Vervang lege voedingsmiddelen waarin geen vezels voorkomen, raadt Rineke aan. ‘Ziekte zetelt in je darmen’ is een uitspraak die veel waarheid bevat.