Kun je je ogen beschermen via voeding en supplementen? Natuurarts Trudy Vlot van Sequana geeft antwoorden op deze vraag.

Het interview met Trudt beluister je via deze balk:

Trudy vertelt dat het ook voor ogen belangrijk is dat cellen stoffen kunnen opnemen en afnemen. De vloeibaarheid van celmembranen speelt daarbij een cruciale rol. Deze vloeibaarheid wordt bepaald door de aanwezigheid van goede vetzuren, zoals deze voorkomen in vette vis.

De lens in de ogen wordt gecontraheerd door de oogspieren. Deze spieren kun je soepel en sterk houden door deze te trainen. Weinigen van ons doen dit, omdat we doorgaans teveel staren naar een beeldscherm. We doen weinig een beroep op de oogspieren. Het vermogen om te kunnen focussen kan verbeteren met specifieke oogoefeningen, die je je twee maanden elke dag zou moeten volhouden.

Macula degeneratie houdt in dat op de gele vlek teveel bloedvaatjes voorkomen. Dit verstoort het gezichtsvermogen. Deze bloedvaten zou je moeten versterken, via de volgende voedingsbestanddelen: zink, vitamine E en de xanthines. Dit zijn astaxanthine, luteïne en zeaxanthine.

Staar heeft veel te maken met oxidatie door vrije radicalen. Hoe schoner je lijf is, hoe minder oxidatie en daarmee celschade ontstaat.