Hoe ga je via voeding en supplementen klachten aan je gewrichten tegen? Juglen Zwaan van aHealthyLife.nl geeft hierover informatie. Beluister het volledige interview via de link hieronder.

Gewrichtsklachten komen niet alleen voor bij ouderen, maar ook bij jongeren. Dit komt doordat de gewrichten gevoelig zijn, waardoor de kans op pijnproblemen bij overbelasting groot is.
Artritis betekent dat de gewrichten ontstoken raken. Artrose is volgens de definities een vorm van slijtage, maar ook hierbij zou ontsteking een rol spelen.

Overgewicht is een risicofactor voor klachten, omdat je dan de gewrichten veel belast. Te weinig bewegen is een andere risicofactor. Voor teveel bewegen geldt dat ook. Gewrichten hebben langere tijd nodig om te herstellen dan spieren. Hiervoor heb je rust en slaap nodig.

Laaggradige chronische ontstekingen liggen aan de basis van problemen aan gewrichten, zo legt Juglen uit. Het immuunsysteem wordt hierdoor overactief, wat gevolgen heeft voor onder andere gewrichten. Daarom kun je het beste veel groentes en fruiten eten. Hierin zitten namelijk antioxidanten die ontstekingen bestrijden. Plantaardige eiwitten zijn een betere eiwitbron dan vlees, waarin purine voorkomt. Vezels zijn goed voor je darmflora die laaggradige ontstekingen helpt remmen.

Denk verder aan omega-3-vetzuren als middel om ontstekingen te remmen. Andere opties: curcuma en groene thee. Vermijd alcohol en suiker.

Sommige mensen reageren met gewrichtsklachten op peulvruchten (met lectines) of nachtschade (zoals aardappel, tomaat en paprika).

Supplementen die goed zijn voor gewrichten: collageen type I, gember, algenolie, levertraan (vitamine D). Boswellia Serrata remt ontstekingen bij artrose. Chrondroitine en glucosamine blijken het beste in combinatie met elkaar te werken. Krillolie blijkt goed werkzaam bij artritis. MSM (zwavel) verlicht pijn aan gewrichten.