Je kunt je huid jong houden via voeding en supplementen. Dat zegt Wouter de Jong.
Het interview met Wouter over dit onderwerp kun je beluisteren via de balk hieronder.


Veel voedingsstoffen zijn belangrijk voor de elasticiteit en stevigheid van de huid: zwavel, hyaluronzuur en vitamine C bijvoorbeeld. Deze nutriënten gaan eerst naar andere organen in je lichaam, tenzij deze in ruim voldoende mate aanwezig zijn in je voeding. Ze worden als laatste gebruikt in je huid. De huid is te zien als de spiegel van je algemene gezondheid, zegt Wouter.

Je zou ervoor moeten zorgen dat je gezonde voeding eet, dat is de basis. Als daarin is voorzien, kun je aan de slag gaan met vitamine C en hyaluronzuur.

Dieren maken zelf vitamine C aan in tegenstelling tot de mens. Dieren houden vaak hun huid jong. Op basis van berekeningen bij dieren zouden mensen 2 gram vitamine C per dag nodig hebben voor optimale aanmaak van collageen in de huid. Dat zou een gemiddelde of minimum kunnen zijn.

Hyaluronzuur is een vrij duur supplement, waardoor veel mensen er niet voor kiezen. Het houdt vocht vast in de huid. Je zou het weken moeten slikken om een effect te kunnen zien. Immers, het gaat dus ook eerst naar andere organen. Het komt niet direct bij de huid terecht. Daarvan heb je ongeveer 150-200 mg per dag nodig.

Studies laten zien dat 1 gram MSM per dag de vorming van rimpels kan vertragen. Dit is de organisch gebonden vorm van zwavel, een vrij goedkoop supplement. Je kunt het ook uitwendig gebruiken, via bijvoorbeeld een spray voor je gezicht.

Wil je bescherming tegen UV-licht, denk dan aan carotenoïden. Hieronder valt ook astaxanthine. Astaxanthine komt voor in microalgen, zalm, forel, krill, garnaal, kreeft, krab en in de veren van sommige vogels, zoals flamingo’s. Vitamine D is overigens ook noodzakelijk voor aanmaak van collageen, dus matige blootstelling van je huid aan de zon is zeker aan te raden.

Verder is goede slaap belangrijk voor herstel van je huid.